Görögország - Athén és Attika

(Oldalak) > > > Athén és Attika

Athén és környezete

Görögország fővárosában majdhogynem 5 millió ember él – tehát a populáció majdnem negyede. A metropolisz legnagyobb problémája a sűrű forgalom, amely főleg nyáron, magas szmogtartalomhoz vezet. A kormány szerencsére bevezetett olyan intézkedéseket, amelyek a helyi levegő javulását eredményezhetik.

Akropolisz

Az Akro poli „felső várost“ jelent. Saját Akropolisszal így sok város rendelkezik, de mégis Athénnak van a világon a leghíresebb és leggyönyörűbb akropolissza. Domináns építménye a Panthenon magán a csúcson, amely az antik Görögország arany korszakát idézi. A Panthenón azonban nem az egyedüli érdekes építmény, amely az Akropolisz tetején található. Meg kell említeni Niké istennő templomát is, az Erechtheilon templomot, mely azt a helyet mutatja, ahol először érintette meg a földet Athéna és ahol a városban az első olivafa nőtt ki, a Múzeumot vagy az Akropolisz tanulmányi központját.

Délre az Akropolisztól

Található itt mindjárt két érdekes színház – Heródes Attikos a római érából és a mai napig felujítatlan Dionüsszosz színháza, amely ezzel a nagyszabású színházzal erősen kontrasztban áll. A dombos park, melyet Pnulának neveznek, pedig világító és hangshowt kinál Akropolisz név alatt.

Az Akropolisz északi vonulatai

Athén egyik legcsodálatosabb helyei között szerepel Anafotika, ahol úgy fogja magát érezni, mintha egy kis faluban lenne. Nem szabadna elfelejtenie az ókori agorát, vagyis a piacot, ahol Héfaisztosz templomát és Attala király emlékművét érdemes megtekinteni. Körülbelül 100 km – re az Ókori Agorától fekszik a Római fórum, vagyis a piac. A hely lehethogy egy kicsit elhagyatva néz ki, de az egyik legértékesebb emlékét őrzi az athéni emlékekből – a Széltornyot. További jelentősebb éíptmények a Fethiye Tmami mecset és Hadrián Könyvtára.

Értékelés: Last minute utak, Görögország Athén - Last minute utak, letenky

Monasztiraki

Az egyik legéletteltelibb athéni bevásárlóközpont. A Monasztiraki tér helyén egykoron kolostor állot, azonban a mai légkör semmivel nem emlékezteti az akkor nyugalmat. A bolhapiacot alkotó bódékat a környező utcácskákban találni, de akár a lépcsőkön, alattjárókban vagy a kisebb tereken is árulnak.

Plaka

Athén leglátogatottab helye, amely ajándékbódékkal, kisebb üzletekkel és éttermekkel van körbevéve. Biztos, hogy megér egy betekintést a Népi eszközök múzeuma, a Kanellopoulos Múzeum és a Görög Népi Környezet Múzeuma.

További érdekes helyek

Syntagma tér, Nemzeti kertek,Benaki múzeum, Harci Múzeum, Nemzeti Galéria, Bizánci Múzeum, Nemzeti Régészeti Múzeum, Pordus.

Attika

Athén egész környezetében megtalálja Görögország kicsinyített mását, azért ne hagyja ki a körutazást. Vouliagmeni városka közelében csodálható Apollón temploma. A délre vezető úton Kato Sounion foknál találhatóak Poszeidón isten templomának romjai. Az úton visszafelé északon fekszik Markopoulon városa, amely híres piacairól. Még egy kicsit északabbra találja Rafina szórakozóparkját, ahol kedv szerint el lehet tölteni az időt. Ha a tengerpart mentén egyre északabbra fog tartani, akkor Marathonba kerül, arra a helyre, ahol a híres perzsiaiak ellen vívott csatát a görög hadsereg. Nem messze a várostól fekszik a jelentős Régészeti múzeum.

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Ouzo
04.08.2011 Kirándulások kerékpárosoknak
20.06.2011 Ízletes görög füge

Utoljára a fórumban...

28.01.2012 Árak
04.05.2011 Rhodos - nyuzsges
04.05.2011 Muemlekek Gorogorszagban
04.05.2011 Busszal Gorogorszagba
01.05.2011 Kolymbia

Utolsó fényképek...

Korfun
Krétán
Görög utca
A tengernél
Templomocska