A fügefa, amely akár a 10 m magasságot is elérheti, a Földközi-tenger partvidékén, főként Görögországban terem. A növény Ázsiából származik, ahol őshonos formában ma is megtalálható. A füge a mi földrajzi szélességünkön is termeszthető, de a telet csak üvegházban vészeli át.
Mint a legtöbb déligyümölcsöt, a fügét is még azelőtt leszüretelik, mielőtt teljesen beérne, hogy Közép-Európába még éretlen formában kerüljön. A szüretelők kesztyűkben dolgoznak, mert az éretlen termésből kicsurgó tej irritálhatja a bőrt. A füge nagy részét megszárítják, így az magas cukortartalma miatt kémiai feldolgozás nélkül is hosszú ideig tartósítható.
A füge A és B vitaminban gazdag, valamint kisebb mennyiségű C vitamint is tartalmaz. A szárított füge jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz, így azonnali energiaforrást jelent. A fügefa gyógyhatása is ismert, főként levelei és a fa kérge. Különféle krémek, pakolások készülnek belőle, amelyeket fájdalomcsillapításnál, illetve fekélyek és duzzanatok kezelésénél használnak. A füge sok ital és étel alapanyagául szolgál, szirupok, dzsemek és édességek, ínyenc mártások készülnek belőle.