Ouzo

12.09.11 09:39:17

Az ouzo, azaz ánizspálinka tipikus görög ital. Leggyakrabban jégkockákkal, hűtve szolgálják fel. Színe átlátszó, a jég hozzáadása után azonban megfehéredik. Vízzel is keverhető.

Görögországban  a likőr mellé sokféle ínyencség is felszolgálható. Ezeket az egyfalatokat  „meze“-nek  nevezik.
Ilyen pl. a szőlőlevélbe csavart rizs, a töltött olajbogyószemek, a tenger gyümölcsei, szárított paradicsom, padlizsán feta sajttal.

A likőr ánizsíze kitűnően felhasználható  különböző koktélok elkészítéséhez. A shakerben   elkeverünk 1 cl citromlevet, 3 cl brandyt,(pl. Metaxát), mindezt borospoharakba öntjük és hozzáadunk 10 cl ánizslikőrt. A pohár szélét citromkarikával díszíthetjük.

Az ouzo gyártása legnagyobb mértékben Lesbos szigetén folyik, amely Kis-Ázsia partjainál található. Az eljárás nem bonyolult, az ital alapjául a pálinka szolgál, amely a szőlő sajtolásából nyert nedű desztilációjával készül. A ouzo olcsóbb kiadása hideg úton készül, az ánizs macerációjával a pálinkában, a jobb minőségű pálinka esetében  a folyamatot az ánizs hozzáadása után újabb desztiláció követi. Az ánizson kívül a pálinkába még édesköményt, koriandert, mentát, fahéjat, citrusnövényket és néhányan még mazsolát is tesznek.
A pontos receptet  természetesen titok övezi.
Amennyiben Görögországban járunk, ne feledkezzünk el erről a helyi specialitásról sem, kóstoljuk meg bátran.

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Ouzo
04.08.2011 Kirándulások kerékpárosoknak
20.06.2011 Ízletes görög füge

Utoljára a fórumban...

28.01.2012 Árak
04.05.2011 Rhodos - nyuzsges
04.05.2011 Muemlekek Gorogorszagban
04.05.2011 Busszal Gorogorszagba
01.05.2011 Kolymbia

Utolsó fényképek...

Korfun
Krétán
Görög utca
A tengernél
Templomocska