Az ouzo, azaz ánizspálinka tipikus görög ital. Leggyakrabban jégkockákkal, hűtve szolgálják fel. Színe átlátszó, a jég hozzáadása után azonban megfehéredik. Vízzel is keverhető.
Görögországban a likőr mellé sokféle ínyencség is felszolgálható. Ezeket az egyfalatokat „meze“-nek nevezik.
Ilyen pl. a szőlőlevélbe csavart rizs, a töltött olajbogyószemek, a tenger gyümölcsei, szárított paradicsom, padlizsán feta sajttal.
A likőr ánizsíze kitűnően felhasználható különböző koktélok elkészítéséhez. A shakerben elkeverünk 1 cl citromlevet, 3 cl brandyt,(pl. Metaxát), mindezt borospoharakba öntjük és hozzáadunk 10 cl ánizslikőrt. A pohár szélét citromkarikával díszíthetjük.
Az ouzo gyártása legnagyobb mértékben Lesbos szigetén folyik, amely Kis-Ázsia partjainál található. Az eljárás nem bonyolult, az ital alapjául a pálinka szolgál, amely a szőlő sajtolásából nyert nedű desztilációjával készül. A ouzo olcsóbb kiadása hideg úton készül, az ánizs macerációjával a pálinkában, a jobb minőségű pálinka esetében a folyamatot az ánizs hozzáadása után újabb desztiláció követi. Az ánizson kívül a pálinkába még édesköményt, koriandert, mentát, fahéjat, citrusnövényket és néhányan még mazsolát is tesznek.
A pontos receptet természetesen titok övezi.
Amennyiben Görögországban járunk, ne feledkezzünk el erről a helyi specialitásról sem, kóstoljuk meg bátran.