Görögország - Közép - Görögország

(Oldalak) > > > Közép - Görögország

Közép – Görögország ideális hely, mert a nyugati part modern üdülőközpontokat kínál, addig amíg a belföldön történelmi kincsek találhatóak. Ez a hegyes vidék egyrészről magába foglalja a Pindosz hegyvonulatot, de a délebben elhelyezkedő Parnasz hegységet is.

Osiou Louka

Egy férfi kolostor, amely magányosan áll a hegyekkel körülvett olívaültetvény közepén. Csak néhány kilométerre fekszik a fő – autópályától Athén és Delphoi között. A kolostort Szt. Lukácsnak szentelték, aki már kisgyerek korában ismert volt vallási érzelmeiről. A helyi kápolna őrzi a legmegőrzött freskókat a világon. Maga a kolostor pedig elbűvöli aranyló mozaikokkal vagy Szt. Lukács maradványainak kriptájával.

Delphoi - a Delfi jósda

Az ókori Görögországban a világ közepének tartották. Egy ókori jósdáról van szó, ahol a görög történelem legfontosabb momentumait jósolták meg. A zarándokok itt kérték Püthiát, hogy adjon nekik tanácsot, aki a leghíresebb jósnő volt a maga idejében. Jósnő nem mindig csak egy konkrét személy volt, hanem általában egy 50 – es éveiben járó nő, akiről azt tartották, hogy Apollón isten megajándékozta a jövő látásának képességével. Ő általában a Sziblinán ült, Apollón isten templomának romjaitól nem messze egy sziklán. További érdekes helyek közé tartozik a megmaradt színház, stadion vagy a helyi múzeum.

Értékelés: Last minute utak, Görögország - Last minute utak, letenky

Meteorák

A legnevezetesebb látnivalók egyike Görögországban és az egész világon. A megnevezése lefordítva „sziklák a levegőben“-t jelent, ami több, mint találó. A sziklák körülbelül 30 millió éve keletkeztek a tenger felszíne alatt a víz mosása által, és amikor  a tenger visszavonult, akkor teljes szépségükben megjelentek. Maguk a sziklás csúcsok már a kezdetektől nagyon szellemi helyeknek voltak tartva. Köszönhetően a nehéz hozzáférhetőségnek sokszor menedékként szolgált a zarándokoknak, akik szellemi fejlődésükhez itt találták meg a szükséges nyugalmat. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy 1336 – ban itt jött létre az első kolostor.

A Megalo Meteorák Athanasziosz barát által lettek megalapítva, egy sziklanyúlványon 534 méteres tengerszint felletti magasságban. Athanoiszt ezek után több barát is követte és az ő idejében a sziklákon összesen 24 kolostor állt. Ezekből manapság 13 maradt meg, amelyek közül 6 turisták által is látogatható. A látogatási idejük azonban sokszor változik és emiatt ajánlatos előre informálódni. A közönségnek keskeny kis lépcsők vannak kivájva a sziklába, amelyeket azonban nemrég csináltak meg. Addig a kolostorokba egy kötélre felakasztott speciális  kosár segítségével lehetett feljutni.

Ioanosz

Eme város fő ismertető jelei az Pasa Ali citadella keskeny minaretjai, amelyek a fák lombjai közül kandikálnak ki a  Pamvotisz tó partján. A helyiekkel való beszélgetés során azonban nem szabad Ali Pasát nagyon dícsérni, mert egy gyilkos zsarnok volt, akinek az uralkodása időszaka még mindig elég elő emlék a helyiek fejében. A török fennhatóság alatt azonban nagyon jól ment a művészeteknek és az iparnak, főleg az ezüstműveseknek. A legjobb műveket a Bizánci Múzeumban és az egyedi termékeket az Ezüstművek termében is látni. Érdemes meglátogatni a Győzedelmes Mecsetet is, amely előtt Ali Pasa  jelöletlen és elhanyagolt sírja áll. További jelentős emlékek között van például a Népművészet Múzeuma, az Régészeti Múzeum és Ali Pasa Múzeuma.

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Ouzo
04.08.2011 Kirándulások kerékpárosoknak
20.06.2011 Ízletes görög füge

Utoljára a fórumban...

28.01.2012 Árak
04.05.2011 Rhodos - nyuzsges
04.05.2011 Muemlekek Gorogorszagban
04.05.2011 Busszal Gorogorszagba
01.05.2011 Kolymbia

Utolsó fényképek...

Korfun
Krétán
Görög utca
A tengernél
Templomocska