Görögország - Kréta

(Oldalak) > > > Kréta

Kréta, a legnagyobb görög sziget

A legnagyobb görög sziget. Partjai között húzódik a leghosszabb szakadék Európában, magashegyi övezet fekszik itt és a part mentén gyönyörű homokos plázsokat találni. Itt található szintén az egyik legjelentősebb görög régészeti lelőhely – Knosszosz.

Értékelés: Last minute utak, Görögország Kréta - Last minute utak, letenky

Herakleión, Kréta fővárosa

Kréta fővárosa. Eredetileg a minoszi központ knosszoszi kikötőjeként szolgált. A 13. században a velenceiek fennhatósága alá került, akik fővárossá tették és egy erődítményt emeltek a város köré a biztonság kedvéért. Ezt azonban hamar lerombolták és a 16. században újat építettek a hejére. A város további büszkeségei közé tartozik például az Régészeti vagy a Történelmi Múzeum.

Knosszosz

Fő attrakciója a hatalmas királyi minoszi palota maradványai. A kiterjedt építménynek 1300 terme volt, és a minoszi civilizáció csúcspontján 12 000 ember lakott itt. Knosszoszhoz kötődik a híres labirintusról és szörnyeteg lakójáról, Minotauruszról szóló legenda. Minotaurusz Mino feleségének, Pasifaénak és egy bikának volt a gyermeke. Ez a szörnyeteg emberi testtel rendelkezett, azonban bika feje volt. A király ezért a labirintusban tartotta fogságban a palotája alatt, ahová ételként emberi áldozatokat küldött. A rém nagyon sokáig tartotta félelelemben a népet, és csak Thézeusznak sikerült megölnie őt és ezzel a népet felszabadítania, a király lányának, Ariadnénak a segítségével. A palotában mindenképp nézze meg Evans mellszobrát, a beavatás szarvait és a Tróntermet.

Diktean Andron

A Diktean Andron barlang egy legendás hely, ahol Rheia istennő megszülte Zeuszt. Az ő apja, Kronosz, féltette a trónját és azért minden gyermekét felette. Felesége ezt már nem tudta nézni, így Zeuszt elrejtette és helyette Kronosznak egy kődarabot adott enni. Zeusz felnőhetetett és mint felnőtt tényleg átvette apjától a trónt és az uralkodást, és az összes isten apjává vált. A barlangban egyedi sztalagtitok találhatóak, ezért ne felejtsen el magával vinni zseblámpát, hogy legyen lehetősége jól megnézni őket.

Agios Nikolaos

Ez a kikötő nagyon jelentős kulturális, adminisztrációs és kommunikációs központ és a legkifejlettebb idegenforgalmi központok közé tartozik. Maga a kikötő bárokkal, üzletekkel, kávézókkal és tavernákkal szegélyezett. A part nyugati végében fekszik a 12. századból származó Panagia Vrefotrofou templom. A város dicsősége mindent kizáróan a nagyvonalú Régészeti Múzeum, amely nem messze a központtól látható.

Chania

Kréta nyugati partjának fő központja. Északon a várost a tenger hullámai nyaldossák, amíg délen a magasodó hegyvonulatok szegélyezik. Megtalál itt tényleg mindent – kikötőt, piacot, emlékeket és múzeumokat is. A legjelentősebbek sorába tartozik az Régészeti Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a Történelmi Múzeum. Közvetlenül a kikötőnél lehet megtalálni a Janissaries mecsetet vagy a rekonstruált Firkas nevezetű erődítmény falait.

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Ouzo
04.08.2011 Kirándulások kerékpárosoknak
20.06.2011 Ízletes görög füge

Utoljára a fórumban...

28.01.2012 Árak
04.05.2011 Rhodos - nyuzsges
04.05.2011 Muemlekek Gorogorszagban
04.05.2011 Busszal Gorogorszagba
01.05.2011 Kolymbia

Utolsó fényképek...

Korfun
Krétán
Görög utca
A tengernél
Templomocska