Görögország - Párosz

(Oldalak) > > > Párosz

Párosz, a márványbirodalom

A Kükládok harmadik legnagyobb szigete és a márványbányászatáról híres. Ennek a tevékenységnek köszönhetően jól ment mindig a szigetnek, ígyhát nem volt szüksége rá, hogy annyi turistát csalogasson be, mint szomszédai. A klasszikus időkben a helyi márvány mint alapanyag szolgált a legjobb szobrászoknak és építészeknek és Párosz így egész Görögország forrásává vált. A pároszi márványból lett i.e. a 2. évszázadban létrehozva a Milói Vénusz szobra vagy a győzelem istennőjének szárnyas szobra Samothraki szigetán. Mindkét mű a párizsi Louvre kiállított tárgyai közé tartoznak.

Nyáron itt elég nagy a sürgés – forgás, főleg, ha az erős szél idevonzza a szörfösöket az egész világból. Nagyon divatos hellyé vált Naoussza kikötője, ahol a kellemes felfrissülés mellett vásárolni lehet vagy a vízi taxi segítségével a legjobb strandokra vitetheti magát, amelyek a sziget északi részén, Lagera közelében helyezkednek el.

Párosz fővárosa

A fővárosa Párosz vagy másnéven Paroikia, amely legnagyobb mértékben a 10. századból származó  Panagia Ekatondapiliani bizánci katedrálisával vonzza a nagyérdeműt, amely egy szemléltető példája a helyi márvány kihasználásának építészeti célokra. Rögtön a szomszédságában áll az Régészeti Múzeum, ahol  helyi márványból készült különböző munkák találhatóak, és itt látható a Pároszi krónika egy része is.  Ez a márványba vésett könyv a görög múltat meséli el már i.e. a 16. századtól kezdve.

A város egy eldugott kikötőben fekszik a nyugati parton. A forgalmas központon kívül, amely minden kulturális és sportigényt kielégít, itt talál festői kis mellékutcákat is, amelyek a jellegzetes kükládi házakkal és virágos udvarokkal vannak szegélyezve.

Párosz elragadja a romantikus nyaralás és a történelmi emlékek iránt vágyó érdeklődőt.

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Ouzo
04.08.2011 Kirándulások kerékpárosoknak
20.06.2011 Ízletes görög füge

Utoljára a fórumban...

28.01.2012 Árak
04.05.2011 Rhodos - nyuzsges
04.05.2011 Muemlekek Gorogorszagban
04.05.2011 Busszal Gorogorszagba
01.05.2011 Kolymbia

Utolsó fényképek...

Korfun
Krétán
Görög utca
A tengernél
Templomocska