Görögország - Zakynthosz

(Oldalak) > > > Zakynthosz

Kefallinia szigetétől nem messze fekszik. A szigetek közötti közlekedést hajók biztosítják, ezért miért is ne csináljunk egy kirándulást?

Zakynthosz, a teknősök hazája

A sziget főlátványossága egy hatalmas teknősbéka fajta előfordulása – a közönséges zöldteknősé. Ez vált a sziget szimbólumává és ezért díszíti képe az ajándékok töbsségét, a trikókat, üvegtermékeket. A teknősök hazája ezer éven keresztül a Laganasz öböl volt. Az idegenforgalom gyors fejlődésének köszönhetően a 60 – as években azonban megsérült a természetes bioritmusuk és lassan az életükért kellett harcolni. Az állatvédők nyomására 14 kilométeres partszakasz ki lett kerítve nekik, ahová a látogatóknak tilos a belépés.

Zakynthosz, a főváros

A legtöbb történelmi érdekességet pedig a fővárosban – Zakhyntoszban találja. A földrengés miatt sajnos sok emlék nem maradt meg az utókornak, de azok, amelyek kibírták, megérnek egy pillantást. A város többi részét ízlésesen megjavították az eredeti szellemben. A görögök azóta, mint egy tanulságként, az épületeket keményebb és biztonságosabb alapokra húzzák fel, hogy ellen tudjanak állni a földrengésnek. Meg kell néznie az 1925 – ből származó, Dionüszosznak szentelt pompás katedrálist, amely egy a keves épületek közül, melyek ellenálltak a földrengésnek, a Moni tis Panagias tis Anafonitrias templomot, amelynek érdekessége az a tény, hogy a patrónusa szintén Dionüszosz, aki élete utolsó éveiben még szerzetes is volt itt. Mindkét neki szentelt építmény túlélte kár nélkül a földrengést. Másik érdekesség az Agios Nikolaos sto Molo kápolna, amely a kikötő másik végében fekszik a  Platejs Salomou téren. Éppen itt vannak eltéve Dionüszosz tárgyainak maradványai. Ez az épület végül nem maradt meg a földrengés után, azonban lassan kövenként felépítették újra.

Érdekes kiállítást nyújt a Bizánci Múzeum, mert a sziget a 17. – 18. században a jón festői iskolának adott otthont. A legérdekesebb tárgyak éppen a nagyon realisztikusan ábrázolt szentek képei, amiket a helyi iskola képviselői festettek.

Úgy, ahogy a többi Ión – sziget, Zakynthosz is az egyik legkedveltebb üdülőhelynek számít. Az itt eltöltött szabadságról általában nem lehet elfeledkezni.
 

Legutóbbi érdekességek...

12.09.2011 Ouzo
04.08.2011 Kirándulások kerékpárosoknak
20.06.2011 Ízletes görög füge

Utoljára a fórumban...

28.01.2012 Árak
04.05.2011 Rhodos - nyuzsges
04.05.2011 Muemlekek Gorogorszagban
04.05.2011 Busszal Gorogorszagba
01.05.2011 Kolymbia

Utolsó fényképek...

Korfun
Krétán
Görög utca
A tengernél
Templomocska